![]() |
| Esenceli Köyündeki Bastoncu Dede Ziyaret Yeri ve Efsanesi – Bilgisi Olan Var mı? |
Arkadaşlar merhaba,
Şile’nin Esenceli Köyü’nde bulunan Bastoncu Dede Türbesi ile ilgili küçük bir araştırma yaptım ve oldukça ilginç bir halk anlatısıyla karşılaştım. Köyde yıllardır anlatılan hikâyeye göre Bastoncu Dede, geçmişte Esenceli’de yaşayan, insanlara yardım eden ve bastonuyla dolaşarak özellikle hastalara moral veren bir zat olarak biliniyor.
Günümüzde de türbenin ziyaret edildiği ve özellikle şifa niyetiyle gelenlerin olduğu söyleniyor. Köy halkı arasında baston bırakma geleneği, dua etme ve Hıdırellez döneminde ziyaret etme gibi uygulamaların devam ettiği ifade ediliyor.
Bu konuyla ilgili sitemizde detaylı bir içerik de hazırladım:
Bastoncu Dede Efsanesi – Esenceli Köyü
Esenceli’de yaşayan, köyü iyi bilen ya da türbeyi ziyaret etmiş olan varsa bilgi paylaşabilir mi? Özellikle aşağıdaki sorulara cevap arıyoruz:
- Bastoncu Dede’nin hikâyesini köyde kimler anlatıyor?
- Gerçekten şifa amacıyla ziyaret edenler var mı?
- Baston bırakma geleneği ne zamandan beri devam ediyor?
- Türbe ile ilgili duyduğunuz farklı rivayetler var mı?
Amacımız, bu konuyu forumda birlikte derlemek ve mümkün olduğunca doğru bilgiye ulaşmak.
Konu hakkındaki bildiklerinizi ve duyduklarınızı yorumlara bekliyoruz.

Ben bunu duymamıştım şimdi duymuş oldum.
YanıtlaSilBen çocukken büyüklerimiz Bastoncu Dede’nin köyde fakirlere yardım ettiğini anlatırdı. Türbe yıllardır ziyaret edilir.
YanıtlaSilEskiden daha fazla ziyaret olurmuş diye duydum. Son yıllarda biraz azalmış olabilir.
YanıtlaSilTürbeyle ilgili farklı rivayetler var ama net bilgi yok. Araştırılması güzel olmuş.
YanıtlaSilHıdırellez’de gidenleri biliyorum. Dua edip baston bırakanlar gerçekten var.
YanıtlaSil