![]() |
| Doğa Yürüyüşü ve Kamp Alanlarındaki Atık Sorunları Hakkında Gözlemleriniz Neler? |
Merhaba forum sakinleri,
Şile ve Ağva’nın eşsiz doğası, hem günübirlik ziyaretçiler hem de kamp ve trekking tutkunları için büyük bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Deniz, orman ve nehir üçlüsünün bir arada bulunduğu bu nadir bölgeler, her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlıyor. Ancak son yıllarda bu yoğunluğun beraberinde bazı çevresel sorunları da getirdiği gözlemleniyor.
Özellikle doğa yürüyüşü rotalarında ve kamp alanlarında bırakılan çöpler dikkat çekiyor. Piknik sonrası bırakılan ambalajlar, plastik şişeler, cam kırıkları ve gıda atıkları hem görüntü kirliliğine yol açıyor hem de bölgedeki ekosistemi olumsuz etkiliyor. Yaban hayvanlarının bu atıklara ulaşması, hem onların sağlığı açısından hem de doğal dengenin korunması açısından ciddi bir risk oluşturuyor.
Bir diğer önemli sorun ise bazı bölgelerde yeterli çöp ve geri dönüşüm kutularının bulunmaması. Özellikle yoğun kullanılan yürüyüş parkurlarında ve popüler kamp noktalarında atık toplama altyapısının yetersiz olduğu yönünde şikâyetler var. Bu durum, iyi niyetli ziyaretçilerin bile çöplerini uygun şekilde bertaraf edememesine neden olabiliyor.
Denetim eksikliği de sıkça dile getirilen konulardan biri. Belirli dönemlerde artan ziyaretçi sayısına rağmen temizlik ve kontrol çalışmalarının aynı oranda artmadığı düşünülüyor. Oysa düzenli temizlik çalışmaları, bilinçlendirme tabelaları ve çevre gönüllülüğü etkinlikleri ile bu sorun önemli ölçüde azaltılabilir.
Peki çözüm ne olabilir? Öncelikle ziyaretçilerin “getirdiğini geri götür” anlayışını benimsemesi gerekiyor. Kampçılar ve doğa yürüyüşü yapanlar, yanlarında çöp torbası bulundurup atıklarını en yakın uygun noktaya kadar taşımayı alışkanlık haline getirmeli. Yerel yönetimlerin geri dönüşüm kutularını artırması, belirli dönemlerde temizlik kampanyaları düzenlemesi ve çevre bilinci çalışmalarını yaygınlaştırması da önemli adımlar olacaktır.
Şile ve Ağva ekoturizm açısından değerli bölgeler. Bu değerin korunması hem bölge halkı hem ziyaretçiler hem de gelecek nesiller için büyük önem taşıyor.
Siz hangi yürüyüş veya kamp alanlarında atık sorunuyla karşılaştınız? Hangi bölgelerde temizlik eksikliği daha fazla? Sizce doğayı korumak için bireysel ve kurumsal olarak neler yapılmalı?
Gözlemlerinizi ve önerilerinizi yorumlara bekliyoruz.

Kesinlikle atık atmayalım elimizden doğa giderse bir şey kalmaz
YanıtlaSilGeçen hafta yürüyüşe çıktım, maalesef bazı noktalarda ciddi çöp birikmişti. Özellikle plastik şişeler çok fazlaydı.
YanıtlaSilKamp alanlarında çöp kutusu az. İnsanlar da bırakıp gidiyor, doğa zarar görüyor.
YanıtlaSilBence denetim artırılmalı. Yaz sezonunda kalabalık oluyor ama temizlik aynı oranda yapılmıyor.
YanıtlaSilDoğa hepimizin, herkes kendi çöpünü geri götürse sorun büyük ölçüde azalır diye düşünüyorum.
YanıtlaSil